17 may 2016

Ceràmica de la Ceramo a Altea. Miguel del Rey

Ceràmica de la Ceramo a Altea. (Val- Cast)


En la valoració i posta al dia del patrimoni industrial valencià, Altea aporta un element de gran interès al catàleg de materials d'una de les indústries punteres de la ceràmica valenciana de finals del segle XIX i primera meitat del s. XX, la fàbrica de La Ceramo a València. La coberta de la seua cúpula principal, la de l'Església del Consol, la rematada de la seua icona característica, obra del mestre d'obres don Adrián Vela Gadea, que al 1.904 va construir i va cobrir la cúpula amb escates blaves vidriades combinant el blau cobalt característic amb dibuixos blancs, que és avui referència en el paisatge alteà. Cúpula escamada, similar a les de les torres laterals de l'edifici de l'Ajuntament de València, en aquest cas metalitzades, que va construir el senyor Francisco Mora, l'arquitecte que a Altea també va dissenar la Casa del Marquès. Cúpula, la de l’esglèsia construïda amb nervis blancs en les arestes i peces especials amb boles blanques sobre peces semicilíndriques rematades en els seus cavallets amb uns caps equines en blanc, a la manera de falses gàrgoles.

Luis Fuster al pag 43 del seu llibre "La Iglesia de Nta. Señora del Consuelo", Altea 2003, dóna referència de la crònica escrita pel Capellà Cremades en 1904, en el qual s'indica la procedència de les escates de la cúpula major, diu: “..escama fabricada en la Cerámica del Camino de Burjasot, cerca de valencia, y propiedad de Don José Ros, que junto a los caballetes, costo 2.600 pts de la época….”



Cerámica de la Ceramo en Altea.

En la valoración y puesta al día del patrimonio industrial valenciano, Altea aporta un elemento de gran interés al catálogo de materiales de una de las industrias punteras de la cerámica valenciana de finales del sigle XIX y primera mitad del s. XX , la fabrica de La Ceramo en Valencia. La cubierta de su cúpula principal, la de la Iglesia del Consuelo, el remate de su icono característico, obra del maestro de obras don Adrián Vela Gadea, que al 1.904 construyó y cubrió la cúpula con escamas azules vidriadas combinando el azul cobalto característico con dibujos blancos, que es hoy referencia en el paisaje alteano. Cúpula escamada, similar a les de les torres laterales del edificio de el Ayuntamiento de Valencia, en este caso de esmalte metálico cobrizo, que construyó don Francisco Mora, el arquitecto que en Altea también diseño la Casa del Marqués. Cúpula construida con nervios blancos  en sus aristas y piezas especiales cpn bolas blancas sobre piezas semicilíndricas rematadas en sus caballetes con unas cabezas equinas en blanco, a la manera de falsas gárgolas.


Luis Fuster en el pag .43 de su libro “ Iglesia de Nta Señora del Consuelo”, Altea 2003, da referencia de la crónica escrita por el Cura Cremades en 1904, en el cual se indica la procedencia de las escamas de la cúpula mayor, dice: “..escama fabricada en la Cerámica del Camino de Burjasot, cerca de valencia, y propiedad de Don José Ros, que junto a los caballetes, costo 2.600 pts de la época….”

No hay comentarios:

Publicar un comentario