12 oct 2013

El Camí de les Revoltes. Bèrnia




El Camí o Costera de les Revoltes és un camí de pedra seca que ascendeix a mitja vessant un desnivell important en zona rocosa mitjançant la creació d'un recorregut en forma de ziga-zaga, d'aquí la toponímia Camí de les Revoltes. Sens dubte estem davant d'un dels millors camins històrics de la Marina Baixa. El seu traçat , des d'Altea la Vella al pla del Runar, és un accés d'època renaixentista per licitar a les Franges plans del Vessant sud de la serra. Un camí preciós , Restaurat recentment i que passa prop del castell de l' Ama, un fortificació d'època islàmica s. X o XI, hui arruïnada ia l' espera de ser valorada .


Les Revoltes va ser durant segles el principal accés a la serra , utilitzat pels habitants d'Altea la Vella per accedir a les zones agrícoles i necessària la utilització d'animals de càrrega per a les tasques agrícoles


En les descripcions de Joan Baptista Antonelli, ens relata la pujada, necessàriament per aquest camí, del Virrei Vespasià Gonzaga, per conèixer de pròpia vista les obres del Fort de Bèrnia , que tant li van disgustar l'amic de Felipe II, condontiero reconegut, i també mecenes artístic en l'última etapa de la seua vida .

Informació basada en part en el text del Catàleg de Béns Culturals d'Altea, 2013 - aut. M del Rey, J. Martínez i P. Soler .

El Camí o Costera de les Revoltes es un camino de piedra seca que asciende a media ladera un desnivel importante en zona rocosa mediante la creación de un recorrido en forma de zigzag, de ahí la toponimia Camí de les Revoltes. Sin duda estamos ante uno de los mejores caminos históricos de la Marina Baixa. Su trazado, desde Altea la Vella al Pla del Runar, es un acceso de época renacentista para subir a las franjas planas de la vertiente sur de la sierra. Un camino precioso, restaurado recientemente y que pasa cerca del castillo del Ama, una fortificación de época islámica s. X o XI, hoy arruinada y a la espera de ser valorada. .

Les Revoltes fue durante siglos el principal acceso a la sierra, utilizado por los habitantes de Altea la Vella para acceder a las zonas agrícolas y necesaria la utilización de animales de carga para las labores agrícolas

En las descripciones de Juan Bautista Antonelli, nos relata la subida, necesariamente por dicho camino, del Virrey Vespasiano Gonzaga, para conocer de propia vista las obras del Fort de Bèrnia, que tanto le disgustaron al amigo de Felipe II, Condontiero reconocido, y también mecenas artístico en la última etapa de su vida.

Información basada en parte en el texto del Catálogo de Bienes Culturales de Altea, 2013- aut. M del Rey, J. Martínez i P. Soler.

No hay comentarios:

Publicar un comentario